قورمه سبزی یا خورش سبزی یکی از محبوبترین خورشهای ایرانی است که با پلو سرو میشود و از خوراکهای ملی ایران محسوب میشود و چند سال است که نخستین شنبه از ماه آذر در هرسال خورشیدی از سوی دوستداران فرهنگ ایرانی با نام «روز جهانی قورمهسبزی» نامگذاری شده است.
برای پخت این خورش فوتوفنها و نکاتی را باید رعایت کرد تا یک قورمه سبزی جا افتاده و خوشمزه بتوان تهیه کرد. زمان تهیه این خورش چیزی در حدود ۴۰ دقیقه و زمان پخت آن ۱۲۰ دقیقه است.
در ادامه تمامی نکات پخت و سرو این غذا برای شما بهصورت کامل توضیح دادهشده است.
مواد لازم برای تهیه قورمه سبزی
مواد زیر برای ۵ نفر میباشد.
- پیاز نگینی خردشده ۱ عدد
- گوشت گوسفندی ۴۰۰ گرم
- لیموعمانی ۶-۷ عدد
- پیازداغ ۳ قاشق غذاخوری
- لوبیا قرمز ۱ پیمانه
- سبزی سرخشده (تره، جعفری، گشنیز، شنبلیله) ۴۰۰ گرم
- نمک و فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
- آبلیمو و آبغوره به مقدار لازم
طرز تهیه خورش قورمه سبزی جا افتاده
شما در ابتدا لوبیا قرمز را هشت ساعت در آب بریزید و دو الی سه بار آب آن را عوض کنید تا کاملاً خیس بخورند، سپس سبزیهای خود را پاککرده و آنها را شسته و ریز خردکنید.
در ظرفی مناسب روغن ریخته و تره خردشده را به آن اضافه کرده تا در حرارت بالا آب تره گرفته شود. سپس گشنیز و جعفری خردشده را به آن اضافه میکنیم و کمی تفت میدهیم. جعفری و گشنیز را به خاطر اینکه روی حرارت طولانی عطروطعم خود را از دست میدهند پس از تره اضافه کردیم.
دو الی سه دقیقه قبل از اینکه سبزی را از روی حرارت برداریم شنبلیله را اضافه میکنیم و سپس آن را از روی حرارت برمیداریم.
لوبیا رو که از قبل خیساندیم را با آب کافی و با حرارت زیاد میپزیم. بعضیها گوشت و لوبیا را باهم میپزند که این کار باعث میشود تا تمامی روغن گوشت به خورد لوبیا برود و بوی نامطبوعی بگیرد.
کمی روغن به داخل قابلمهای مناسب ریخته و سپس پیازهایی که بهصورت نگینی خورد کردیم را به آن اضافه میکنیم و کمی بعد گوشت خردشده و یک قاشق مرباخوری زردچوبه و کمی فلفل سیاه به آن اضافه میکنیم. مخلوط پیاز و گوشت را مرتباً به هم میزنیم تا آبش به داخل گوشت نفوذ کند.
زمانی که گوشت بهخوبی تفت خورد به آن ۴ لیوان آب جوش اضافه میکنیم و وقتی گوشت پخته شد، سبزی سرخشده را با یک قاشق چایخوری نمک به آن اضافه میکنیم. شعله باید ملایم باشد زیرا شعله بالا رنگ سبزیها رو تغییر میدهد و باعث تیره شدن آن میشود. اگر آب خورش هم کم بود میتوانیم در صورت نیاز به آنیک استکان آب جوش اضافه کنیم. (بههیچوجه آب سرد اضافه نکنید.)
لیموعمانیها را چند سوراخ زده و بر روی آنها آب جوش میریزیم تا بهخوبی نرم شوند. حدود ۲۰ دقیقه لیموها باید داخل آب باشند.
حالا زمان اضافه کردن پیازداغ است، آن را به خورش اضافه میکنیم و حدود ۲۰ الی ۳۰ دقیقه زمان به آن میدهیم تا بجوشد و ۱۵ دقیقه آخر پخت لوبیای پختهشده و لیموعمانیها را به آن اضافه میکنیم. توجه داشته باشید که اگر زودتر لیموعمانی رو داخل خورش اضافه کنیم خورش تلخ میشود و نباید بیشازحد تو قابلمه باشد.
زمانی که خورش جا افتاد و آب اضافی آن تبخیر شد شعله گاز را خاموش کرده و آبلیمو و آبغوره را به آن اضافه میکنیم. (روی حرارت اضافه نشود چون طعم خورش بد میشود. میزان آنهم بستگی به ذائقه هر خانوادهای دارد.)
حال زمان سرو خورش قورمه سبزی رسیده است. آن را بچشید و درصورتیکه نیاز به نمک و آبلیمو و آبغوره دارد به آن اضافه کنید سپس در ظرفی مناسب ریخته و تزیین کنید.
نکاتی برای خوشمزهتر شدن قورمه سبزی
- نسبت مقدار سبزی قورمه سبزی باید بهصورت ۴ دسته تره، ۲ دسته گشنیز، ۲ دسته جعفری و یک دسته شنبلیله باشد. مقدار سبزی به خودتان بستگی دارد اما نسبت تره به جعفری و گشنیز دو برابر است و نسبت شنبلیله نصف گشنیز است. بااینحال شما میتوانید متناسب با ذائقهی خانواده مقدار سبزی را کم یا زیاد کنید اگر مقدار تره بیشازحد شود طعم خورش تند میشود.
- اگر سبزی سرخکرده را میخواهید در فریزر نگهداری کنید برای سرخ کردن آن حتماً از روغن جامد استفاده شود زیرا روغن مایع بوی نامطبوع میگیرد و ضرر دارد. از روغن پیازداغ نیز برای سرخ کردن سبزی استفاده نشود زیرا بوی بدی میگیرد.
- سبزی بهتر است خیلی ریز خرد شود زیرا قورمه سبزی جا افتادهتر میشود و هر سبزی درشتتر باشد خورش هرچه بجوشد جا نمیافتد.
- اگر امکان دارد برای پخت خورشت از سبزی تازه استفاده کنید زیرا در طعم و رنگ آن تأثیر بسیار دارد و ویتامینهای آن نیز حفظ میشود.
- در هنگام سرخ کردن سبزی حتماً روغن را در ابتدا به آن اضافه کنید زیرا رنگروغن روی خورش جا افتاده و سبزی سبز و خوشرنگ میشود.
- لوبیا باید با حرارت بالا و آب کافی پخته شود، چون اگر حرارت ملایم باشد و آب کم بریزید مجبورید مرتب در حین پخت آب اضافه کنید و باعث میشود پوست لوبیا ازش جدا شود و غلاف لوبیا باز شود.
نکاتی در مورد چاشنی قورمه سبزی
- لیموعمانی جز لاینفک خورش قورمه سبزی است که دو نوع روشن و تیره دارد. برای قورمه سبزی بهتر است از نوع لیموعمانی تیرهرنگ استفاده شود.
- از گرد لیموعمانی نیز در قورمه سبزی استفاده میشود که البته رنگ خورش را تیره میکند.
- برخی نیز در خورش بجای آبلیمو و آبغوره از چاشنی آبنارنج استفاده میکنند.
نکاتی در مورد گوشت قورمه سبزی
- استفاده از گوشت گوساله یا گوسفند بستگی به ذائقه خانواده دارد ولی این خورش با گوشت گوسفند بدون چربی خوشمزهتر است.
- گوشت قورمه سبزی نباید خیلی ریز باشد و در اندازه گردویی درشت مطلوب است و میتواند بااستخوان یا بدون استخوان باشد.
- از گوشت راسته نیز میتوان استفاده کرد.
- برخی علاوه بر گوشت خورشی و عصاره موجود در آن از عصاره مرغ، یا قلم استخوان استفاده میکنند.
تزیین قورمه سبزی مجلسی
خواندن این مطلب به شما توصیه می شود: طرز تهیه ماکارونی دمی با سویا و گوشت چرخ کرده
شما برای تهیه قورمه سبزی جا افتاده و خوشمزه از چه ادویه ها و چاشنی هایی استفاده میکنید و چه نکات و ترفندهایی را انجام می دهید؟ در پایین صفحه در قسمت نظرات آن را با ما در میان بگذارید.
سرویس آشپزی – جم لایف